Hygiënevoorschriften in de afzonderlijke deelstaten Deel 4

BodyCult Tattoo Supplies
2024-02-13 08:59:00 /
Hygiënevoorschriften in de afzonderlijke deelstaten Deel 4 - Hygiënevoorschriften per federale staat

In onze serie hebben we je al laten kennismaken met negen van de 16 deelstaten. Vandaag nemen we een kijkje in Hessen, Saksen en Nedersaksen en zien we hoe de hygiënevoorschriften voor tattoostudio's hier zijn.

HESSEN

Hessen, bekend om zijn bossen, de deelstaathoofdstad Wiesbaden en voormalig Romeins kuuroord. Hier zijn veel tatoeëerders gevestigd en ook zij moeten zich houden aan de hygiënevoorschriften van de deelstaat. Laten we deze eens nader bekijken.
Zelfs in Hessen ontkom je er niet aan om een hygiëneplan voor je studio op te stellen. Het plan moet een lijst bevatten van alle hygiënerelevante maatregelen in verband met de procedure op mensen, met de respectieve preventie- en personeelsbeschermingsmaatregelen gedifferentieerd.
Voordat je een klant tatoeëert, moet je je handen desinfecteren en tijdens het werk wegwerphandschoenen dragen. Ook na afloop van de sessie moeten je handen worden gereinigd en gedesinfecteerd. Het te behandelen huidoppervlak moet ook worden gedesinfecteerd voordat je met tatoeëren begint. Je machine moet ook door jou worden gedesinfecteerd en steriel zijn.
Na de tatoeagesessie dien je alle werkoppervlakken en behandelstoelen te desinfecteren door te schrobben en af te vegen. Alleen middelen die als effectief zijn beoordeeld en op de lijst van de Vereniging voor Toegepaste Hygiëne staan, mogen worden gebruikt om apparatuur, handen en oppervlakken te desinfecteren. Hand- en huidontsmettingsmiddelen mogen niet worden overgegoten in andere opslagcontainers. Regelmatige ventilatie van je werkplek is ook noodzakelijk.
Aan het einde van de sessie moet de behandelde huid worden behandeld met een antisepticum. De gebruikte naalden moeten worden weggegooid in een afsluitbare container. De gebruikte kleur mag alleen per klant worden gebruikt en alle restjes in de inktdop moeten na de sessie worden weggegooid.

SAXONY

Laten we verder gaan naar Saksen. Een deelstaat in het oosten van Duitsland met talloze paleizen en kastelen. Ook hier zijn er speciale gezondheidsvoorschriften die we zullen bekijken.
De eigenaar van een tattoostudio in Saksen is er verantwoordelijk voor dat aan de hygiëne-eisen wordt voldaan. Naast het opstellen en implementeren van een hygiëneplan is hij ook verantwoordelijk voor het regelmatig controleren van de naleving van de maatregelen in het hygiëneplan. De deelstaat Saksen adviseert om de afdeling volksgezondheid of een hygiënespecialist te betrekken bij het opstellen van het hygiëneplan.
Het hygiëneplan moet jaarlijks worden gecontroleerd op actualiteit en zo nodig worden aangepast. Het hygiëneplan moet zodanig in de studio worden opgehangen dat elke werknemer het te allen tijde kan zien. Werknemers moeten schriftelijk worden geïnstrueerd over de maatregelen.
Basishygiëne in een tattoo studio houdt in dat de werkplek van de tatoeëerder gescheiden is van de wachtruimte en voldoende verlicht en geventileerd is. Een gootsteen met stromend water, zeep- en ontsmettingsdispensers, een wegwerphanddoekhouder en een afvalbak moeten in elke werkruimte aanwezig zijn. Vloeren en muren moeten nat reinigbaar en desinfecteerbaar zijn. Dit geldt ook voor werkoppervlakken, banken en stoelen.
Je medewerkers moeten hun gewone kleding ruilen voor werkkleding voordat ze aan het werk gaan en hun gewone kleding gescheiden houden van hun werkkleding. Begeleidende personen zijn niet toegestaan in de werkruimte en ook dieren zijn absoluut uit den boze.
Je tatoeagemachine moet steriel en gesteriliseerd zijn voor gebruik. Wegwerpmateriaal moet na de tatoeagesessie op de juiste manier worden weggegooid. Als je sprayflacons met huidontsmettingsmiddel hebt, moeten deze in de originele verpakking worden bewaard. Overgieten is niet toegestaan.
Je werkoppervlak, de benodigde instrumenten en materialen moeten voor de sessie worden gedesinfecteerd en op een kiemarme of steriele ondergrond worden geplaatst.
In Saksen moet werkkleding ook gescheiden worden gehouden van gewone kleding. Lang haar moet worden vastgebonden en sieraden moeten tijdens de sessie worden verwijderd. Je handen moeten grondig worden gewassen met vloeibare zeep en vervolgens worden gedesinfecteerd voordat je begint.
Voordat je begint met tatoeëren, moet je je klant ook informeren over mogelijke risico's en bijwerkingen. Je moet het te tatoeëren huidgebied controleren op pathologische huidveranderingen en de procedure afraden als er huidafwijkingen zijn. Het te tatoeëren gebied moet vooraf worden gereinigd en gedesinfecteerd.
Na de behandeling moet de tatoeage beschermd worden met vaseline of een antiseptische zalf. Het is ook mogelijk om een tatoeagefolie te gebruiken. Als je vaseline uit een grotere pot haalt, moet je deze altijd met een wegwerpspatel verwijderen en daarna weggooien. Je gebruikte naalden moet je na de sessie weggooien in speciaal daarvoor bestemde afvalcontainers.

LONDER SAXONIE

De deelstaat Nedersaksen ligt in het noordwesten van Duitsland. Laten we de hygiënevoorschriften die daar gelden eens nader bekijken.
Activiteiten waarbij de huid wordt verwond, zoals tatoeëren, vormen een verhoogd risico op infectie. Daarom gelden ook in Nedersaksen strenge hygiënevoorschriften om infecties te voorkomen.
In Nedersaksen moet de werkplek van de tatoeëerder ook structureel (aparte ruimte) of functioneel (scheidingswand) gescheiden zijn van de wachtruimte. De werkruimte mag alleen voorwerpen bevatten die nodig zijn voor het tatoeageproces. In Nedersaksen moet de werkruimte ook beschikken over een wastafel met stromend water, dispensers voor vloeibare zeep en desinfectans, wegwerphanddoeken en afvalcontainers. De oppervlakken en de behandeltafel en het werkoppervlak moeten glad, afveegbaar en desinfecteerbaar zijn. Je tatoeagepost moet worden afgedekt met een instrumentenschaal en voor elke klant worden verschoond. De behandeltafel moet ook worden afgedekt met een wegwerppapier of iets dergelijks.
Gebruikte naalden en scheermesjes moeten in een prikbestendige afvalcontainer worden bewaard. Eten, drinken, roken en huisdieren zijn verboden in de directe werkomgeving.
Een goede handhygiëne is ook in Nedersaksen van het grootste belang. Handen wassen en desinfecteren kan de overdracht van ziekteverwekkers voorkomen. In de volgende situaties moeten de handen worden gedesinfecteerd:
- Voor het tatoeëren
- Na het tatoeëren
- Na contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen
- Na contact met besmette oppervlakken of voorwerpen
- Na het verwijderen van beschermende handschoenen

Handdesinfectie is zelfs een wettelijke vereiste voor tatoeëerders en piercers onder de hygiënevoorschriften.
Laten we verder gaan met het getatoeëerde huidgebied van je klant. Deze moet vóór de sessie zorgvuldig onthaard, gereinigd en gedesinfecteerd worden. Voor elke klant moet een nieuw wegwerpscheermes worden gebruikt. Voordat je het gebied desinfecteert, moet je ervoor zorgen dat de huid droog is. Tijdens en na de sessie mag het gebied alleen worden gereinigd met steriel water of een andere steriele oplossing. Na het tatoeëren moet de huid worden behandeld met wondzalf en helende zalf. Het is ook mogelijk om een tatoeagefolie te gebruiken.
Instrumenten zoals naaldhouders, handgrepen en dergelijke moeten worden gereinigd en gedesinfecteerd. Zelfs als uw machine niet in direct contact komt met de huid, moet deze in een beschermende folie worden gewikkeld om mogelijke besmetting te voorkomen. Het reinigen en desinfecteren van de machine is essentieel, ondanks de folie!
Bewaar de tatoeagekleuren in een gesloten lade of kast om ze tegen stof te beschermen. De houdbaarheidsdatum en de gebruiksperiode mogen niet overschreden worden. Voor elke klant moet de kleur in wegwerpinktdopjes worden gedaan, die na de sessie moeten worden weggegooid. Als je de kleur moet verdunnen, moet je altijd steriel water of een steriele oplossing gebruiken.
In Nedersaksen moet de klant ook voldoende worden geïnformeerd over de risico's en bijwerkingen voordat de sessie begint. Het is ook raadzaam om de klant een toestemmingsverklaring te laten ondertekenen.
Zoals altijd, als je niet zeker weet welke hygiënevoorschriften van toepassing zijn in jouw deelstaat, neem dan contact op met de plaatselijke gezondheidsinstantie. We hebben de informatie naar eer en geweten onderzocht, maar in verkorte vorm weergegeven. Je kunt meer gedetailleerde informatie vinden bij je plaatselijke gezondheidsinstantie.